Borilačke vještine Sportski Centar Mlaka Rijeka www.dinamik.hr  vas vodi u tajne borilačkih vještina.  Surfajte po stranicama i saznajte sve o nama.

Prvi tjedan treniranja

besplatan.

KARATE TAI CHI SAMOOBRANA

<<< Idi na stranicu Wushu Kluba Rijeka

<<< Idi na stranicu Karate Kluba Delta

www.dinamik.hr je zajednička stranica Karate Kluba Delta i Wushu Kluba Rijeka. Na ovoj stranici možete ukratko vidjeti programe rada ova dva kluba. Za više pojedinačnih informacija idite na stranice klubova dolje.

www.dinamik.hr©2016.g. Sportski Centar Mlaka, Rijeka, Croatia

Uechi ryu, stil tigra, ždrala i zmaja


Iako relativno mlad stil raširio se po cijelom svijetu upravo radi svoje originalnosti i specifičnosti. Korijeni Uechi ryua vode nas u Kinu u provinciju Fuchien gdje ga je Kanbun Uechi učio kod učitelja Chou Tzu Hoa pod nazivom Pangainan što znači "čvrsto-meko".


Karakteriziraju ga tehnike tigra i ždrala a snaga koja se akumulira u tijelu vježbača tijekom vježbanja opisuje se kao energija zmaja. Ono što se u prvi tren uočava je Sanchin kata koja je temelj Uechi ryua. Chou Tzu Ho bio je majstor "Tigrovog stila" i vjerojatno je Pangainan njegova tvorevina u koju je, pokraj postojećeg znanja, ugradio naučeno znanje tehnike "Bijelog ždrala" i tome dodao svoje filozofsko taoističko opredjeljenje postavivši zmaja kao simbol razvoja energije.


"Tigrov sti" prepoznajemo u karakterističnoj Sanchin kamae poziciji koja se zauzima gotovo u svim situacijama borenja. Pored toga, "Tigrov stil" je prepoznatljiv po kretanju borca i čvrstim hvatovima koji se nastavljaju na blokade. Ovladati "Tigrovim stilom" znači ojačati prste ruke do te mjere da već sam hvat može odvratiti napadača od daljnje namjere za napadom. Za postignuće ove vještine potrebne su godine upornog treniranja.


 "Bijeli ždral" je česta inspiracija kineskih majstora borilačkih vještina. Karakteristika stila "Bijelog ždrala" su kružni blokovi, stavovi na jednoj nozi koje nalazimo u katama, skokovi i lakoća pokreta. Iako je zmaj mitloška životinja, njegova uloga u cjelokupnoj kineskoj kulturi je velika.


Ako se nađete kojim slučajem u ovoj zemlji, nezaobilazno ćete naići na mnoge slike ili statue zmaja na različitim i brojnim mjestima. Očito je da su Kinezi uveliko inspirirani ovom mitološkom životinjom iz tog razloga što je zmaj gospodar neba i zemlje jer živi na nebu, a hrani se na zemlji. U tome je njegova velika snaga i moć, pa je kao takav pravi predstavnik razvoja energije u borilačkim vještinama. Zmaj u Uechi ryu karateu simbolizira energiju stvorenu treningom. Kada se jednom ovlada tehnikama Uechi ryua zmajeva energija se vidi u pogledu borca.

Kanei Uechi, 10 DAN Uechi ryu

Uechi ryu Karate Do je stil koji karakteriziraju tigrovu tehniku borenja. Čvrsti hvatovi, koračanja, te pozicije ruku u raznim situacijama borenja odaju nam tradicionalni kineski tigrov stil.


Učitelj Chou Tzu Ho, bio je majstor ove vještine kojoj je dodao mekane kružne blokove koji oponašaju obranu ždrala. Time je stvoren stil koji sadrži čvrste i mekane tehnike, pa je učitelj Chou Tzu Ho nazvao stil Pangai noon ili "pola čvrsto pola meko".


U kineskoj kultgurnoj tradiciji zmaj predstavlja snagu jer kako kinezi kažu; "živi u vodi i leti po zraku". Zmaj dakle, simbolizira energiju stvorenu vježbanjem.

Uechi ryu -vještina borenja


Uechi ryu sparing dozvoljava snažne udarce rukom u tijelo, nogom u tijelo i u noge, grabljenja za odjeću dok se izvodi napadajuća tehnika, čišćenja i bacanja. Na treningu nije dozvoljeno kontaktiranje glave rukom ili nogom.


U novije vrijeme kod nas se na treninzima obučava sparing u klinču ili na parteru gdje se vrlo efikasno primijenjuju Uechi ryu tehnike u kombinaciji s nekim drugim borilačkim vještinama. Cilj Uechi ryu slobodnog sparinga je osposobljavanje borca da se obrani od realnog napada i time se priprema uvježbavajući sve situacije realne samoobrane.


Iako se iz samog slobodnog sparinga ne može procijeniti stvarno učenikovo znanje, on je odličan pokazatelj nivoa sposobnosti učenika da primjeni tehnike iz kata u stvarnoj situaciji.

 

Još jedna od specifičnosti Uechi ryu karatea je trening "Željeznog tijela". Formiranje "Željeznog tijela" povijesno je značajan dio kineskog Wu shua.


Kombinacija vježbi kao što su izotoničko dizanje ili nošenje velike težine, do izometrijskog zadržavanja određenog položaja ili stava, razvija snagu i izdržljivost vježbača.


Vježbe jačanja tijela vježbača svakodnevnim udaranjem o čvrste predmete ili u radu s partnerom imaju za cilj formirati jako i čvrsto tijelo borca čije će tijelo biti moćno oružje u samoobrani.

Na slici stoje s lijeva na desno Kanmei Uechi, Vladimir Popović, Kanei Uechi, Mario Topolšek i Nedjeljko Kalac. Sjede s lijeva na desno Namik Dizdarević, Velimir Zubak i Mitja Gabrovec. Slikano u Futenma Honbu dojo-Okinawa 1985.

Uechi ryu karate za odrasle:


U klubu vježba se kinesko-okinawljanski Uechi ryu karate. Treninzi se održavaju 4 puta tjedno.


Trening se zasniva na uvježbavanju realnie borbe, pa stoga koristimo pored borenja na distanci i borenje iz klinča i na parteru. Pri tome koristimo najefikasnije borilačke tehnike tigrove kandže i tehnike ždrala koje se primjenjuju u Wa-uke blokovima.


Ove tehnike koristimo u kombinaciji s ostalim tehnikama iz programa samoobrane.

N.Dizdarević sa grupom iz Slovenije i majstorima Uechi ryua s Okinawe.

N.Dizdarević nastupio je kao jedini predstavnik iz Hrvatske na Svjetskom Karate i Kobudo prvenstvu za okinawljanske stilove.

Namik Dizdarević bavi se karateom od 1978.g. a trener je u Karate Klubu "Delta" od 1986.g.


Instruktor je borilačkih vještina u školi za zaštitare.


Profesionalni je trener karatea i predsjednik Karate aveza Primorsko Goranske Županije. Dva puta je bio u Japanu gdje se i natjecao.


Sudac je u sportskom karateu sa zvanjem Međunarodni pripravnik.

Pogledajte ovaj kratki film koji govori o nastanku borilačkih vještina Kine, kao i povijest nastanka Uechi ryu karatea. Riječ je i o najvažnijim učiteljima Uechi ryua, od učitelja iz Kine Chou Tzu Hoa, do Kanbun Uechia, Kanei Uechia, Seiko Toyame i Kijohide Shinja. Između ostaloga film govori o našem klubu u kojem se vježba ovaj prekrasan stil sa Okinawe.

Trening  Uechi ryu karatea u Karate Klubu Delta.